Oro för blodpropp i benet visade sig vara bältros

Erika beskriver om sitt insjuknande och hur hon först inte förstod att det var bältros hon hade drabbats av, förrän hon tagit sig till akuten.

(Ett nytt fönster öppnas)

Oro för blodpropp i benet visade sig vara bältros

Jag har en sjukdom (inflammation) i nervsystemet sedan 3 år tillbaka. Sjukdomen behandlas med immunsupresserande läkemedel. Det började nån gång mellan jul och nyår förra året med en smärta i vänster lår under skinkan. Jag trodde jag hade halkat till eller nåt sånt. Den blev mer och mer intensiv och störde nattsömnen.

Till slut åkte jag till akuten för jag trodde jag hade fått en propp i benet. Fick komma in ganska omgående och nämnde i förbifarten att jag hade konstiga utslag på det benet. Läkaren tittade på benet och sa direkt, du har bältros. Jag blev så snopen, den tanken hade aldrig slagit mig. Fick med mig smärtstillande och antiviral medicin och tänkte: det här är nog inte så farligt. Till allas förvåning var jag glad att det ”bara” var bältros. Det har jag ångrat sen dess att jag tänkte.

Den skarpa smärtan försvann visserligen men blåsorna på benet har växt och kliar (mest nattetid) vilket förstört min nattsömn och gjort att jag måste sova på dagtid. En viss nervsmärta dröjer sig kvar och nu dessutom domningar. Läkaren på akuten sa att inte alla får utslag utan att man måste söka hjälp direkt om man får nervsmärtor, det kan vara bältros. Ju tidigare man söker hjälp desto bättre fungerar medicinen. Den som kan vaccinera sig tycker jag ska göra det att man vet om att smärta är ofta den första varningssignalen. Det jag inte visste om bältros, det vet jag nu.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Erika
Källor: Erika

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.