Vanliga frågor och svar om bältros

Här svarar vi på de vanligast förekommande frågorna gällande bältros. Bland annat om hur det smittar, hur vaccinet fungerar och om man kan få bältros fler än två gånger.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vanliga frågor och svar om bältros

Kan man få bältros på samma ställe två gånger?

Ja, man kan få bältros flera gånger på samma ställe. Det är väldigt ovanligt men man räknar med att ungefär 5% får ett återfall inom de närmsta 10 åren. Risken för återfall ökar om immunförsvaret på något sätt försämras, vilket kan hända vid bland annat cytostatika, kortison eller hög ålder.


Smärtlindrande läkemedel för bältros


Vad ska man göra om man tror att man har eller håller på att få bältros?
Misstänker man bältros kan man alltid ringa närmaste vårdcentral eller till sjukvårdsupplysningen. Enligt Vårdguiden ska man söka omgående vård på vårdcentral om man har ett eller fler av följande:

  • Nedsatt immunförsvar
  • Är över 50 år
  • Är mycket sjuk eller upplever en svår smärta
  • Misstankar om att man håller på att utveckla bältros kring ögonen
  • Blåsor, även utanför det bältaktiga området

Hur behandlas de nervsmärtor som uppstår vid bältros?

Nervsmärtorna behandlas i allra första hand med vanliga smärtlindrande tabletter som innehåller paracetamol. Fungerar inte det, finns det en rad olika alternativ. Bland annat en chilipepparsalva, som används på området för att dämpa smärtsignalerna, laserbehandling, akupunktur och olika typer av nervblockad medicin. Även höga doser av B-vitamin kan dämpa nervsmärtor.

Båda mina föräldrar har haft bältros och nu börjar jag själv närma mig 60. Hur går jag tillväga för att minska risken att själv drabbas?

För att minska risken att få bältros och bältros relaterade nervsmärtor kan man vaccinera sig. Förutom en vaccination kan man även vara snabb med att åka in till vårdcentralen vid första symtom. Där får man en antiviral behandling som både förkortar tiden man är sjuk och lindrar symtomen.

Varför får bara vissa personer långvarig smärta och problem av bältros?

När man får bältros blir nervbanan inflammerad. Varför smärtan fortsätter under en längre tid hos vissa individer är inte helt klar, men man tror att det beror på att ärrvävnad intill en nerv får nerven att skicka ut smärtsignaler till hjärnan.

Försvinner nervsmärtor hos alla?

Nervsmärtor försvinner nästan hos alla. Men en liten del upplever att smärtan aldrig riktigt försvinner, och får smärtstillande och nerv blockerande läkemedel för att hålla smärtsignalerna så låga som möjligt.

Finns det någon risk med att vaccinera sig mot bältros?

Inga läkemedel är riskfria, däremot är riskerna med bältrosvaccinet låga i jämförelse med andra läkemedel, så länge man inte är allergisk mot dess innehåll.

Hur vanligt är bältros?

Bältros drabbar var fjärde person. Varannan över 85 har haft, eller kommer att drabbas av bältros.

Finns det en risk för mig som gravid att umgås med personer som har bältros om jag aldrig haft vattkoppor?

Ja, det finns en risk att du och ditt foster ska smittas med vattkoppor. Detta är speciellt allvarligt sent i graviditeten, då det kan skada fostret. Det som smittar vid bältros är blåsorna, och det är främst när de spricker som de är smittsamma. Bältros är dock inte luftburet.

Vågar jag träffa min mormor som har bältros om jag själv har haft vattkoppor?

Ja, personer med bältros smittar i regel inte bältros vidare till andra. Däremot kan bältros viruset från blåsorna orsaka vattkoppor hos personer som aldrig tidigare haft vattkoppor.

Hur smittar bältros?

Bältros smittar inte andra personer med bältros. Direktkontakt med viruset från blåsorna kan däremot smitta personer som inte tidigare haft vattkoppor med vattkoppor.

Varifrån kommer namnet bältros?

Namnet bältros kommer från att utslagen uppstår som ett bälte på kroppen där huden rodnar. Bältros kan även kallas för helveteseld på grund av dess brännande nervsmärtor. Det latinska namnet för sjukdomen är herpes zoster, där zoster betyder bälte, och herpes är namnet på den virusgrupp som bältros tillhör.

Varför får man bara bältros på ena sidan av kroppen?

Detta beror på att viruset vandrar upp längs en av de nervbanor som går från kroppens mitt och utåt. Ibland men sällan kan viruset vandra upp längs två eller flera nervbanor och man kan då få dubbelsidig bältros.

Hur stor är risken för mig att drabbas?

Incidensen för personer under 20 år är runt 1 av 1000. För personer över 80 ligger incidentens runt 8 av 1000. De flesta länderna i västvärlden rapporterar att bältros ökar. Hälften av alla över 85 år har haft eller kommer att drabbas av bältros. Varje år drabbas minst 30 000 personer av bältros i Sverige, och denna siffra ökar.

Risken att drabbas av långvariga nervsmärtor (postherpetic neuralgi), är ungefär 15 procent. Risken ökar ju äldre du blir.

Finns det några risker att drabbas av bältros förutom sjukdomen i sig?

Enligt socialstyrelsen kan bältros ge andra och ibland mer allvarliga komplikationer. Dessa är sekundär hudinfektion, övergående muskelförlamning och hjärnhinneinflammation. Dessutom har ny forskning visat att bältros gett fler neurologiska komplikationer än vad man tidigare trott. En studie från en forskargrupp i Västra Götaland visar att bältros viruset orsakar runt 175 fall av infektion i hjärnan varje år i Sverige. Dessutom lider man ökad risk för stroke i sex månader efter utbrottet. Riskerna uppstår i de allra flesta fall vid försvagat immunförsvar eller vid hög ålder.

Kan jag drabbas av bältros om jag inte haft vattkoppor?

Nej, du kan i normala fall inte drabbas av bältros om du inte haft vattkoppor. Kommer din kropp i kontakt med viruset från bältros blåsorna kan du däremot få vattkoppor.

Kan man dö av bältros?

Ja, men det är ovanligt. Varje år orsakar bältros runt 10-15 människors död i Sverige, och det är främst kvinnor över 80 år som drabbas.

Är bältros ärftligt?

Enligt socialstyrelsen verkar sårbarheten öka om en eller båda föräldrarna haft bältros. Hur stor roll generna har är däremot svårt att säga.


Kylbalsam för smärtlindring av bältros


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Socialstyrelsen, 1177, Radiodoktorn, Webbdoktorn - Svenska yle

Kommentarer

  1. jag tror att jag haft BR för länge sedan och sedan ca 3-4 månader har små prickar exakt DÄR, men de bara kliar. kan det ändå vara det ? Jag är 75 med minskat immunförsvar.

  2. Jag är 17 år och jag tror att jag börjar få bältros på halva sidan av pannan. Var hos vårdcentralen idag och dem sa att de inte kunde ställa en diagnos men att det ser ut som en början på bältros, pga. smärtan i huden och rodnaden/svullnaden. Kan jag sminka mig ändå över detta?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *