Jag fick bältros i halva ansiktet, inkl. hårbotten och öra

Lena berättar om hur hon upplevt att vården haft en bristfällig kunskap om behandlingen av bältros och vill därför vill sprida kunskapen om sjukdomen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Jag fick bältros i halva ansiktet, inkl. hårbotten och öra

I slutet av april fick jag bältros i halva ansiktet, inkl. hårbotten och öra. Åkte in akut när det röda snabbt närmade sig ögat. Akutläkaren diagnosticerade och påstod att det var för sent att sätta in antiviral medicin – vilket var felaktigt, såg jag när jag läst på. ”Det är bara att uthärda, ingen hjälp eller lindrande finns.” När jag senare på vårdcentralen frågade om vaccin och antiviralt sa min läkare att ”det finns inte”. När jag protesterade, hade ju sett det på Vårdguiden: ”Men inget av det hjälper.” ??

Så jag har stora frågetecken kring den bristande läkarhjälp (kunskap?) jag stött på hos just läkare. 1177 fungerade bäst, där fick jag hjälp av jourläkare.

Jag har skickat med bilder från diagnosdagen och fram till idag.

Fruktansvärd värk första 3 veckorna, speciellt innan örat kunde spolas efter att kopporna ramlat av. Inget smärtstillande hjälpte. Nu på sjätte veckan är det värsta stickningar och KLÅDA, särskilt nattetid. Inget verkar hjälpa. Det blir långsamt bättre, men nattsömnen är fortfarande störd. Har slutligen fått 10 insomningstabletter som hjälper mig sova ca 4 oroliga timmar.

Jag har bloggat om mina vedermödor, för att sprida kunskapen om detta och vad som går att göra (även om läkarna påstår annorlunda). När jag läser om hur vanlig och lättdiagnostiserad bältros är och risken för allvarliga följder (syn, hörsel, permanent smärta) förstår jag inte den bristande informationen (kunskapen?).


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Lena Lindmark
Källor: Lena Lindmark

Kommentarer

  1. Liten uppdatering från Lena (ovan) 11 veckor efter att det hela började.

    Det röda är n-ä-s-t-a-n borta, men jag känner fortfarande av hakan, kinden och (inne i) örat: Det svider, ömmar och KLIAR. Lyckas dock sova i 3-4-timmarspass, vilket gör stor skillnad.

    (Så nu är jag ÄNNU mera avundsjuk på dem som fick behandling. 🙁 )

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.