Symtom på bältros

Bältros kännetecknas framförallt av smärtande och brännande blåsor som dyker upp längs ett område, oftast på ena sidan av överkroppen, där huden blir rödaktig och eventuellt lite svullen.

(Ett nytt fönster öppnas)

Symtom på bältros

Vilka är symtomen vid bältros?

Det allra första tecknet på bältros är att pirrningar eller klåda börjar uppstå inom ett område längs ena sidan av överkroppen. Klådan utvecklas relativt snabbt till en brännande smärta vid samma område längs den nervbana där viruset vandrar upp mot huden. Smärtan är nästan uteslutande på endast ena sidan av kroppen då nervbanorna går utifrån mitten i halvcirklar ut på vardera sida. Man kan också känna lätt feber, trötthet, yrsel och huvudvärk i detta skede.

Efter två till tre dagar blir huden ovanför nervbanorna lätt röd och små blåsor uppkommer på huden. När blåsorna börjar läka, runt tio dagar senare, blir dom mörkare, börjar torka och kan börja klia. Även om blåsorna snart är borta kan smärtan sitta kvar mycket längre. Vuxna med bältros känner i regel av en starkare och mer långvarig smärta än unga och barn.

När blåsorna helt är borta kan det finnas ärr kvar efter dom, men smärtan som uppstår längs nervbanorna under utslagen kommer och går tills den slutligen upphör helt inom ett par månader. I vissa fall, och då oftast hos äldre kan dock smärtan förekomma under en väldigt lång tid. Ibland i många år.

Sjukdomsperioden (med bilder)

Här nedanför förklaras sjukdomsförloppet från allra första symtom till att man helt tillfrisknat, och blivit av med symtomen.

Bältros dag 1 till 3
Pirrande, brännande känsla på ett område av huden, med feber, svullna lymfknutor och allmän sjukdomskänsla.

Bältros dag 3 till 6
Utslagen börjar komma.
bältros, bältrosblåsor, bältrosutslag, hudutslag, utslag, blåsor, rodnad

Bältros dag 6 till 8
Kraftiga blåsor uppstår, för att sedan börja spricka och gå sönder. Smittorisken är nu hög.
bältros, bältrosutslag, utslag, herpes zoster, bild på bältros

Bältros vecka 1 till 3
Sårskorpor bildas, för att sedan läka och falla av. Huden under är helt normal men i vissa fall ärrig.
bältros, sårskorpor, bältrosblåsor, bältrosutslag, utslag, hudutslag

Bältros vecka 3 till 8
Smärtan kommer och går och kan ibland vara mycket svår. Ibland kan dessutom smärtan vara kvar längre. (långvarig nervsmärta).

Hur kan bältros se ut?

Bältrosblåsor på halsen hos en ung man.
bältros, utslag, herpes, hudutslag, bältrosutslag, bältrosblåsor, blåsor

Bältros i ögat hos en äldre kvinna.
bältros i ögat, bältros, öga, utslag, hornhinna, röd ögd, rött öga, utslag, bältrosutslag

Bältros på armen hos ett barn.
bältros barn, bältros hos barn, barn med bältros, bältros, bältrosutslag

Större risk att det är bältros du fått om..

Det är en större risk att det är bältros du drabbats av om du är över 50 år, har nedsatt immunförsvar och om du har utslag som endast sitter på ena sidan av överkroppen. Ser utslagen dessutom väldigt karaktäristiskt bältrosliknande ut, är det ett tydligt tecken på att det är bältros man drabbats av. Är man osäker, eller har frågor angående utslagen kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen.

Symtom och tecken på bältros i ögat

Har man fått bältros över och i ögat kan ögat bli rött, bli ljuskänsligt och kännas torrt. I vissa fall svullnar ögonlocken och man kan se suddigare än vanligt. Ibland kan man dessutom få så pass påverkad syn att man ser dubbelt. Eftersom ögat kan påverkas så pass mycket av en bältrosinfektion kan hornhinnan också komma att ta skada. Därför bör man i dessa fall få ögat kontrollerat omgående för att se om någon permanent skada uppstått. Tänk på att bältros nästan alltid endast förekommer på ena sidan av kroppen, och uppstår som ett band eller bälte.

Hur vet man säkert att man fått bältros?

Ofta är det endast i kombination av blåsornas utseende och sjukdomsbilden som en läkare ställer diagnosen bältros. Behöver man av någon anledning vara ännu säkrare i bedömningen kan man skrapa av en del av blåsorna och testa dessa för bältrosvirus. En annan del av en säker diagnos skulle kunna vara att ta ett blodprov som kan stödja teorin.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Netdoktor

Kommentarer

  1. Spring till Läkare och be om att få ett medicin snarast om du har fått Bältros i ansiktet. Bältros kan ge svåra problem… Min kusin har blivit blind på ena ögat då hon fått bältros i ansiktet nära ögat.

  2. Har fått likn utslag troligen bältros både fram o bak mellangärdet och ryggen . Samma symtom som jag läste här via info.

  3. Jag har fått diagnosen bältros, och har nu börjat äta medicinen.
    Men jag har aldrig haft vattkoppor. Beskrivning av symtomen stämmer inte heller. Det har kommit röda utslag men de bränner absolut inte, istället känns det som ett blåmärke.
    Om jag nu äter medicinen trots att det skulle vara något annat än bältros, vad kan hända då?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.